Een energiezuinige woning is een gebouw waar zowel in de winter als in de zomer een aangenaam binnenklimaat heerst.

Er is sprake van een quasi constante temperatuur en een verbeterde luchtkwaliteit door ventilatie op het juiste debiet. In de winter is slechts een minimum aan verwarming vereist en in de zomer blijft het koel. Het energieverbruik ligt laag.
Er bestaan twee types of energiezuinige woningen
  • Lage energiewoning: deze woning is compact en heeft een goede plaatsindeling volgens de oriëntatie, dikke isolatie en meestal mechanische ventilatie met warmtewisselaar. Voor verwarming en warmwaterproductie zijn er zuinige installaties, eventueel op basis van hernieuwbare energie. Een lage-energiewoning heeft dus nog een verwarmingssysteem van een 4 à 9 kW nodig.
  • Passiefhuis: dit principe gaat nog een beetje verder. Er is geen actief verwarmingssysteem vereist. Voorwaarde is wel dat de bewoners bewust omgaan met energie en een beperkte warmtevraag hebben. Een compact passiefhuis wordt opgewarmd door het ventilatiesysteem dat een beetje extra warmte verspreidt.

Energiezuinig wonen vraagt wel om extra investering op andere vlakken: dikkere isolatie bijvoorbeeld en een drievoudige beglazing met thermische afstandshouders. Eventueel moet je ook een grondbuis of aardwarmtewisselaar plaatsen. De compacte woning is volledig luchtdicht.

Contact Cappelle Architects voor meer info en vrijblijfend advies

Wat is het nut van de energiecertificaten?

Krijg ik na het plaatsbezoek direct het EPC in ontvangst?